در بررسی تفاوت رسانه های سنتی و رسانه دیجیتال یک موضوع مهم اختصاصی بودن است. در واقع اطلاع رسانی در دنیای رسانه سنتی مانند رادیو یک بعدی است و برخی از این مسیر اثرپذیری دارند و برخی دیگر ندارند اما موضوع از این قرار است که موقعیت رسانه های دیجیتال این روزها اختصاصی تر پیش رفته است به طوری که فقط به موقعیت سطحی دقت نمی شود. رسانه دیجیتال یعنی دیگر نیازی به ابزارهای سنتی ارتباطات نخواهیم داشت. در این مقاله مزایای رسانه دیجیتال به نسبت رسانه های معمولی را بررسی می کنیم.
فضای تعاملی رسانه دیجیتال
رسانه دیجیتال به صورتی طراحی شده است که شرایط ارسال انواع پیام های صوتی و نوشتاری و حتی تصوری را فراهم می سازد و این یعنی سه گام اصلی برقراری تعامل را دارد. بازخورد فوری از دیگر مزایای رسانه دیجیتال به نسبت رسانه های معمولی است. در واقع وقتی فضای تعاملی وسیع فراهم باشد بازخورد نیز بهتر و قابل قبول تر است. مخاطبان بدون واسطه می توانند ارتباط بگیرند و حذف واسطه یک اتفاق خود در بشریت محسوب می شود.
انعطاف بی نظیر رسانه دیجیتال
ظرفیت های رسانه ای در دنیای دیجیتال بسیار گسترده است و این گسترش سبب می شود تا تنوع و سطح انعطاف قابل قبول تر باشد. مشخص است که کاربران در چنین شرایطی می توانند از امکانات و تجهیزات گسترده ای استفاده کنند. رسانه های دیجیتال به طور کلی وارد دنیای ماهیت فرهنگی شده است یعنی هم ابزار محسوب می شود و هم اجازه می دهد که موقعیت ارتباطی را به طور دقیق فراهم سازد.
هویت ساز بودن رسانه دیجیتال یکی از موضوعاتی است که می تواند بخش ارزشمندی از ساختار پیام را مشخص سازد. اگر بخواهیم به ظرفیت و توان رسانه دیجیتال و رسانه های سنتی مانند رادیو و تلویزیون بپردازیم مشخص می شود که در دنیای دیجیتال محدودیتی وجود ندارد. در واقع امکان ارتباط سریع وجود دارد و همه چیز دو طرفه است.
امکانات فناورانه رسانه دیجیتال
برای همگرایی تکنولوژیک نیاز به دنیایی است که بتواند روندهای اقتصادی و سیاسی مشخصی داشته باشد. هرچه این مسیر هموارتر باشد اثربخشی بهتری خواهد داشت. تولید محصولات چند رسانه ای سبب می شود تا جذب مخاطب آسانتر صورت بگیرد. ترکیب متن و گرافیک به همراه صدا و تصویر همگی شاخص های مهم رسانه دیجیتال محسوب می شوند. به طور کلی همه احساسات انسان در دنیای دیجیتال به جریان می افتد. این ساختار اگر گسترده تر شود می تواند توجیه اقتصادی خوبی داشته باشد.
تکیه به کارکردهای اصلی و اختصاصی توسط رسانه دیجیتال
در بررسی تفاوت رسانه های سنتی و رسانه دیجیتال یک موضوع مهم اختصاصی بودن است. در واقع اطلاع رسانی در دنیای رسانه سنتی مانند رادیو یک بعدی است و برخی از این مسیر اثرپذیری دارند و برخی دیگر ندارند اما موضوع از این قرار است که موقعیت رسانه های دیجیتال این روزها اختصاصی تر پیش رفته است به طوری که فقط به موقعیت سطحی دقت نمی شود، ساختار و قالب های برنامه سازی ارزیابی می شود و سبب می شود که سطح بین المللی رسانه پیش بینی شود.
گسترش ظرفیت ها و همینطور تولید محصولات چند رسانه ای بخش مهمی از رسانه دیجیتال محسوب می شود و می تواند موقعیت شاخصی را در بر بگیرد. هرچه در دنیای دیجیتال پیشرفته تر عمل شود می توان مشارکت های فعالانه تری را در بر داشت. بهتر است شکاف های دیجیتالی نیز در این میان ارزیابی شود. در واقع باید چالش های موجود توسط بسترهای موجود دیجیتال پیش بینی و حل و فصل شود در غیر این صورت میزان اثر بخشی محدود خواهد بود.